فهرست مطالب

فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران - سال سیزدهم شماره 49 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
سال سیزدهم شماره 49 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • الهام حسین زاده، امیرحسین مزینی * صفحات 1-14

    امروزه سرمایه گذاری در فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) امری اجتناب ناپذیر است، چرا که بر ابعاد مختلف زندگی بشر از جمله اقتصاد اثر می گذارد. با توجه به افزایش سریع جمعیت، افزایش تقاضای انرژی و محدودیت منابع انرژی یکی از اقدامات اساسی جهت دستیابی به توسعه پایدار در کشورها، بهینه سازی و اصلاح ساختارهای مصرف انرژی می باشد. با توجه به اینکه بخش خانگی یکی از بخش های اصلی مصرف کننده ی انرژی است، یکی از رویکردهای موثر در کاهش و مدیریت مخارج انرژی خانوارها بهره گیری از قابلیت های فاوا است. در این راستا در این مطالعه اثر گسترش فاوا بر مخارج انرژی خانوارهای شهری ایران با استفاده از روش Panel Data و الگوی GLS طی دوره زمانی 1387-1394 و در قالب داده های استانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حکایت ازآن دارد که در برخی از مدل ها به صورت موردی اثر کاهشی فاوا بر مخارج انرژی دیده شد. لیکن در اکثر مدل های برآورد شده اثر کاهشی معناداری از فاوا بر مخارج انرژی خانوارها دیده نمی شود. به نظر می رسد عمده دلایل این امر ساختار یارانه ای حاکم بر قیمت انرژی، پایین بودن سهم انرژی در کل هزینه های مصرفی خانوار، نبود فرهنگ صحیح مصرف و... می باشند.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، مخارج انرژی خانوار، روش داده های تلفیقی، داده های استانی
  • معصومه صادقی، سوگل بابازاده خامنه، ماندانا فرزانه، حمیرا مقدمی، نسرین دسترنج، بهروز الیاسی، محمود خراط، طاهره میرسعیدقاضی صفحات 13-37

    حوزه محتوای الکترونیکی یکی از اثرگذارترین ارکان تحول دیجیتال است. برای برنامه ریزی مناسب جهت توسعه یا اصلاح روند اثرگذاری های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در روند تحول دیجیتال، لازم است تا ارزیابی مناسبی از جایگاه محتوای الکترونیکی و وضعیت آن ارایه نمود. باتوجه به مولفه‌های مختلف تشکیل دهنده محتوای الکترونیکی و همچنین حوزه های متاثر از آن، تعیین وضعیت محتوای الکترونیکی بومی در کشور نیازمند داشتن مدلی مناسب جهت پوشش کلیه ابعاد و در نتیجه ارزیابی آن است. هدف از این مقاله ارایه مدلی مناسب و بومی برای ارزیابی محتوای الکترونیکی در کشور است که ضمن لحاظ نمودن برنامه‎ها و سیاست های مدنظر در این حوزه، براساس زنجیره ارزش محتوای الکترونیکی، اثرگذاری شاخص های ارایه شده در مدل پیشنهادی برای بازیگران و ذینفعان مختلف قابل رهگیری باشد. در مدل ارزیابی پیشنهادی،‌ هسته اصلی مدل، زنجیره ارزش محتوای الکترونیکی بوده، بطوریکه استفاده از زنجیره ارزش این قابلیت را به مدل ‌می‌دهد که به صورت عمومی و برای کشورهای مختلف مورد استفاده قرارگیرد. لذا در راستای بومی‌سازی و تطبیق با شرایط بومی، با مطالعه کتابخانه ای و بررسی اسناد بالادستی و قوانین و مقررات موجود در کشور در حوزه محتوای الکترونیکی، مورد مطالعه و بررسی قرارگرفت. در ادامه با شناسایی نقش های مختلف زنجیره ارزش محتوای الکترونیکی و بازیگران اصلی متناسب با آن نقش ها، حوزه های اصلی محتوایی احصا گردید و مدل اصلی تحقیق تدوین شد. در ادامه با استفاده از روش تحقیق مصاحبه و گروه کانونی مدل پیشنهادی مورد تایید قرار گرفت. در نهایت نیز در قالب یک مدل اجرایی برای ارزیابی محتوای الکترونیکی بومی، شاخص‌های ارزیابی محتوا متناسب با هر یک از حوزه های محتوایی و نقش های شناسایی شده از طریق مصاحبه با خبرگان تدوین شدند. مدل ارایه شده و روال اجرایی آن، برای قانونگذاران و سیاست گذاران حوزه محتوای الکترونیکی بومی این امکان را فراهم می سازد که بر مبنای نقش های مختلف بازیگران و هر یک از حوزه‌های محتوایی، نسبت به سنجش وضعیت محتوای الکترونیکی در کشور و بهبود آن اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: مدل ارزیابی محتوای الکترونیکی بومی، زنجیره ارزش، شاخص های ارزیابی، مدل اجرایی، نقش های اصلی و نقش های پشتیبان
  • بهزاد لک، نرگس عباسی صفحات 39-54

    یکی از عوامل اصلی فرایند جامعه پذیری، مدرسه است که اهمیت آن در نظام آموزشی هر کشوری بیش از پیش احساس می شود. ارتقاء سطح یادگیری دانش آموزان، یک عامل مهم برای ارتقای کیفیت نظام آموزش در مدارس، می باشد. از آنجایی که ورزش کردن ثاثیر بسزایی در یادگیری دارد، هدف اصلی مقاله ارایه روشی جهت تقویت روند یادگیری دانش آموزان از طریق ورزش صبحگاهی مبتنی بر تکنیک شبکه عصبی و الگوریتم بهینه سازی قطرات هوشمند آب است. رویکرد این پژوهش به صورت کمی بوده و از نظر هدف کاربردی و همچنین از نظر نوع روش، توصیفی- تحلیلی است. جهت دستیابی به این هدف از تکنیک شبکه عصبی به منظور طبقه‌بندی و استخراج نتایج و از الگوریتم بهینه سازی قطرات هوشمند آب جهت انتخاب ویژگی استفاده می شود. برای شبکه عصبی از 11 نورون به عنوان تعداد نورون مناسب لایه مخفی و ترکیب دو تابع فعال سازی خطی و سیگموییدی به عنوان توابع انتقال بین لایه‌ای و از یک تابع آموزش جهت آموزش شبکه و حداکثر تکرار الگوریتم آموزش بر روی مجموعه داده 3000 تعداد، پیشنهاد شده است. دقت روش پیشنهادی 68 درصد است که به نسبت روش پایه حدود 2/2 درصد بهبود داشته و این یعنی ورزش برروی یادگیری دانش‌آموزان تاثیر دارد. نتایج نشان داد طبقه بندی بهینه روی مجموعه داده با پارامترهای همگن، عملکرد مناسبی داشته و همچنین شبکه‌های عصبی مصنوعی نسبت به روش های جدید ، عملکرد بهتری دارد. طبق نتایج به دست آمده روش پیشنهادی از نظر صحت خروجی می تواند بهبود مناسبی در تقویت روند یادگیری داشته باشد.

    کلیدواژگان: ورزش صبحگاهی، یادگیری دانش آموزان، انتخاب ویژگی، طبقه بندی
  • نادر نقشینه، فاطمه فهیم نیا، حمیدرضا احمدیان چاشمی * صفحات 57-77

    هدف این پژوهش ارایه چارچوبی برای دادگان ملی با تمرکز بر حاکمیت داده می باشد تا بدین وسیله بتوان با درنظر گرفتن پارامترهای حکمرانی داده، الگوی موثر برای همه بخش های کشور در تعامل با دادگان ملی ایجاد نمود. رویکرد این پژوهش کیفی و روش تحقق آن ترکیبی می باشد. برای این پژوهش ابتدا مقالات مرتبط با سازماندهی دادگان ملی و تسری حاکمیت داده استخراج گردید و پس از همانی سازی مقالات و مبتنی بر الگو طراحی اکوسیستم های فناوری، 10 مولفه کلیدی به عنوان ماژول های اصلی استخراج شد. در ادامه با بررسی مقالات و با استفاده از مصاحبه و تشکیل گروه های دلفی و تحلیل خبرگانی برای هر یک از ماژول ها ، شاخص و زیر شاخص ها احصاء گردید. با طراحی دو پرسشنامه با محور راهبردی-مدیریتی و فنی –حقوقی، 22 شاخص و 154 زیر شاخص با استفاده از تحلیل های همبستگی و آماری نهایی گردید. از این پژوهش می توان به عنوان یک مرجع علمی برای ایجاد خزانه داده ملی در کشور بهره برد. پیشنهاد می گردد توسعه زیرساخت های فنی و الگوهای حاکمیت داده در ابعاد ملی با توجه به ماژول ها و شاخص های احصا شده در این پژوهش بررسی گردد.

    کلیدواژگان: حاکمیت داده، خزانه داده، دادگان ملی، راهبری داده، نظام داده و اطلاعات، مدیریت داده
  • الهام خلج، شهریار محمدی * صفحات 85-104

    امروزه بررسی نظرات و عقاید کاربران در بستر اینترنت بخش مهمی از فرآیند تصمیم گیری مردم در رابطه با انتخاب یک محصول یا استفاده از خدمات ارایه شده را شامل می شود. با وجود بستر اینترنت و دسترسی ساده به وبلاگ های مربوط به نظرات در زمینه صنعت گردشگری و هتلداری، منابع غنی و عظیمی از عقاید بصورت متن موجود می باشد که افراد می‌توانند از روش های متن کاوی برای کشف عقاید دیگران استفاده کنند. با توجه به اهمیت نظر و عقاید کاربران در صنایع و بویژه صنعت گردشگری و هتلداری، مباحث عقیده‌کاوی و تحلیل احساسات و کاوش متون نوشته شده توسط کاربران مورد توجه متصدیان امور قرار گرفته است . در این مقاله یک روش ترکیبی و جدید بر اساس یک رویکرد رایج در تحلیل احساسات، استفاده از واژگان برای تولید ویژگی هایی برای طبقه بندی بار احساسی نظرات ارایه شده است. بدین صورت که دو روش ساخت فهرست واژگان یکی با استفاده از روش های آماری و دیگری با استفاده از الگوریتم ژنتیکی ارایه شده است. واژگان فوق الذکر با فرهنگ واژگان احساس عمومی و استاندارد لیو بینگ آمیخته می شوند تا دقت طبقه بندی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل احساسات، عقیده کاوی، الگوریتم ژنتیک، تجزیه و تحلیل نظرات در سطح ویژگی، داده کاوی
  • امیرحسین زنگنه، مهدی جم پور*، کامران لایقی صفحات 103-114

    در این مقاله یک روش خودکار با استفاده از یک مدل معماری دومسیره یادگیری عمیق برای مساله تحلیل تصاویر ویدیویی ورزش فوتبال، با تاکید بر شناسایی دروازه به عنوان یکی از مهمترین عناصر رویداد گل که مهمترین رویداد بازی فوتبال می باشد، ارایه کرده ایم. معماری پیشنهادی، شکل توسعه یافته مدل VGG سیزده لایه می‌باشد که طی آن یک مدل معماری دو مسیره تعریف شده است. در مدل معماری پیشنهادی برای بازشناسی دروازه در مسیر اول، مدل با مجموعه داده آموزشی، آموزش داده می شود. اما در مسیر دوم، مجموعه داده های آموزشی ابتدا توسط یک سیستم غربال‌کننده مورد بررسی قرار گرفته و بهترین تصاویر که شامل ویژگی های متفاوتی با ویژگی های انتخاب شده توسط مسیر اول هستند، انتخاب می‌شوند. به عبارت دیگر در مسیر دوم، ویژگی‌هایی از شبکه‌ای مشابه مسیر اول، ولی پس از عبور از سیستم غربالگر تولید می‌شود.سپس بردارهای ویژگی تولید شده در دو مسیر با یکدیگر ادغام شده و یک بردار ویژگی سراسری حاصل می شود و بدین ترتیب فضاهای متفاوتی از مساله بازشناسی دروازه تحت پوشش قرار گرفته است. ارزیابی‌های متنوعی بر روی روش ارایه شده انجام شده است. نتایج ارزیابی‌ها، حاکی از بهبود دقت بازشناسی دروازه به‌وسیله مدل معماری دومسیره ارایه شده نسبت به مدل پایه می‌باشد. همچنین مقایسه روش پیشنهادی با نتایج موجود نشان می‌دهد دقت روش پیشنهادی، بهتر از نتایج منتشر شده است.

    کلیدواژگان: معماری یادگیری عمیق دو مسیره، ترکیب ویژگی ها، شبکه عصبی عمیق VGG، ویژگی های کلاسیک، معماری مشترک
  • محمد صیاد حقیقی *، فائزه فریور صفحات 115-133

    با رشد روز افزون استفاده از شبکه‌های کامپیوتری برای انتقال داده، سیستم‌های سایبری- فیزیکی بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. سیستم های کنترل شده تحت شبکه ، از انواع صنعتی این سیستمها هستند که در آن سنسورها و عملگرها، از طریق شبکه اطلاعات را بین واحد های مختلف تبادل می کنند. از دست رفتن داده در شبکه‌‌ بر عملکرد سیستم فیزیکی و پایداری آن تاثیرگذار است. از دست رفتن عمده داده می تواند بدلیل حمله محرومیت سرویس باشد. در این مقاله، به تحلیل پایداری سیستم‌های خطی کنترل‌شده تحت شبکه با احتمال از دست رفتن داده در مسیر پیشرو بدلیل حمله پرداخته شده است. سیستم کنترل شده تحت شبکه در حین حمله با یک سیستم سوییچینگ تصادفی با مدل پرش مارکوف دو وضعیته مدل شده است. در وضعیت شماره یک شبکه داده ارسالی کنترل‌کننده را به سیستم انتقال میدهد و در وضعیت شماره دو، داده از دست رفته و سیستم از داده دیگری مانند یک مقدار پیش فرض به عنوان ورودی استفاده می کند. در این مقاله پایداری سیستم فیزیکی کنترل شده تحت شبکه حین حملات محرومیت سرویس هم در حوزه زمان پیوسته و هم زمان گسسته مورد تحلیل قرارگرفته است که دستاورد آنها، معرفی شرایط پایداری لیاپانوف برای سیستم با توجه به زمانهای اقامت تصادفی در هر وضعیت است. همچنین با استفاده از نتایج تحلیل انجام شده، یک روش جدید برای پایداری سازی چنین سیستمهایی تحت حمله محرومیت از سرویس از طریق مدیریت مقدار پیش فرض پیشنهاد می شود. در نهایت، مطالعه انجام شده بر روی چند سیستم کنترلی نمونه شبیه‌سازی شده است. نتایج ضمن تایید تیوری استخراج شده، نشان می دهند که چگونه سیستمی تحت حمله که حدود 80% بسته کنترلی خود را از دست می دهد، با روش پیشنهادی پایدار نگاه داشته می شود.

    کلیدواژگان: سیستم کنترل شده تحت شبکه، اتلاف بسته، محرومیت سرویس، سیستم سوییچینگ، سیستم خطی پرش مارکوف، پایداری لیاپانوف
  • بهروز راعی، وحید برادران صفحات 135-150

    همزمان با توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات، مفاهیم دولت و حکمرانی الکترونیک در مدیریت و اداره کشورها گسترش یافته است. دولت الکترونیک بر ارایه خدمات به ذینفعان به صورت مجازی و حکمرانی الکترونیکی بر تغییر شیوه‏های ارتباط دموکراتیک دولت با شهروندان تاکید دارند. لازمه موفقیت حکمرانی الکترونیک، اطمینان از اجرای موفق برنامه‌های توسعه حکمرانی الکترونیک در دستگاه‌های اجرایی وابسته به دولت و همراستایی برنامه‌ها در تمامی بخش‌های وابسته به آن است. شناسایی زیرمولفه‌ها و مولفه‌های ارزیابی حکمرانی الکترونیک علاوه بر آنکه جنبه‌های حایز اهمیت برای توسعه حکمرانی الکترونیک در دستگاه‌های اجرایی را مشخص می‌کند، ابزاری برای اطلاع از وضعیت پیشرفت اقدامات دستگاه‌های اجرایی در توسعه حکمرانی الکترونیک خواهد بود. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی زیرمولفه‌ها و مولفه‌های ارزیابی پیشرفت دستگاه‌های اجرایی در توسعه حکمرانی الکترونیک تحت عنوان مدل ارزیابی حکمرانی الکترونیک است. بر اساس مطالعه ادبیات و نظرات خبرگان، 27 زیرمولفه ارزیابی شناسایی شده است. با ابزار پرسشنامه، اهمیت هر یک از آنها در پیشرفت حکمرانی الکترونیک در دستگاه‌های اجرایی کشور ارزیابی شده و با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی، معیارها در شش مولفه اصلی دسته‌بندی شده‌اند: کیفیت حکمرانی الکترونیک، رهبری و انگیزش حکمرانی الکترونیک، بهره‌وری و تسهیل‏گری، پشتیبانی و حمایت، مدیریت خدمات الکترونیک و قانون‌گذاری الکترونیک.

    کلیدواژگان: حکمرانی الکترونیک، دولت الکترونیک، تحلیل عاملی اکتشافی، ارزیابی حکمرانی الکترونیک
  • داود کریم پور، محمدعلی زارع چاهوکی*، علی هاشمی صفحات 151-171

    سامانه‌های توصیه‌گر به‌منظور کاهش تولید و پردازش پرس‌وجو به‌وجود آمده‌اند. توصیه کاربران در شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها برای کاربران عادی در یافتن دوست و برای بازاریابان جهت یافتن مشتریانی جدید، بسیار مفید است. در شبکه‌های اجتماعی مانند فیس‌بوک، یافتن کاربران هدف برای بازاریابی پیش‌بینی شده است؛ اما در پیام‌رسان‌هایی همچون تلگرام امکانی جهت یافتن جامعه هدف وجود ندارد. در این مقاله با استفاده از گراف و مدل‌سازی رفتار کاربران و همچنین تعریف ویژگی‌هایی مرتبط با گروه‌ها، روشی جهت توصیه کاربران تلگرام، ارایه شده است. روش پیشنهادی دربردارنده هشت گام است و هر یک از گام‌ها، می‌توانند روشی جهت توصیه کاربر درنظر گرفته شوند. مهاجرت، روشی جدید جهت مدل‌سازی علایق کاربران، براساس سوابق عضویت آنان در گروه‌ها است. داده‌های این پژوهش، مجموعه داده‌ای واقعی شامل بیش از 900.000 سوپرگروه و 120میلیون کاربر تلگرامی است. نتایج ارزیابی روش پیشنهادی بر روی 100گروه باکیفیت، حاکی از موثر بودن توصیه‌هایی برگرفته از سوابق کاربران و مدل‌سازی رفتار آنان نسبت به‌صرف استفاده از این اطلاعات است. رویکرد پیشنهادی با ارایه گام‌هایی در ادامه روش گروه‌های مشابه که جهت توصیه گروه در تلگرام ارایه شده بود، توانسته میانگین خطای RMSE را از 0.87 به 0.79 و میانگین خطای MAE را از 0.77 به 0.64 کاهش دهد.

    کلیدواژگان: سامانه های توصیه گر، پیام رسان تلگرام، تحلیل گراف، رفتار کاربران
  • زهرا کریمی *، منیژه کاوه، رضوان صالحی، میلاد ملتجی صفحات 173-182

    تفاوت‌های فردی کاربران فناوری اطلاعات در انتخاب رمز عبور و نگهداری از آن تاثیرگذار است. در این راستا، این مطالعه، رابطه بین متغیرهای جنسیت، شخصیت، میزان تحصیلات و رشته تحصیلی از یک طرف و نقض امنیت رمز عبور را از طرف دیگر در بین کاربران ایرانی بررسی کرده است. روش پژوهش حاضر، روش توصیفی از نوع همبستگی بود. نمونه‌ای با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شد که به پرسش‌نامه‌های پنج عامل بزرگ شخصیتی نیو، اطلاعات جمعیت شناختی و رفتارهای امنیت رمز عبور پاسخ دادند. داده‌ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی‌دو، آنوا و تحلیل رگرسیون (برای 529 مورد پرسش‌نامه قابل قبول) مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کاربران مرد نسبت به کاربران زن؛ رمز عبورهای قوی‌تری انتخاب می‌کنند. رفتارهای نقض‌کننده امنیت رمز عبور در کاربران رشته‌های تحصیلی علوم ریاضی، حسابداری و کامپیوتر نسبت به کاربران در سایر رشته‌های تحصیلی بیشتر تکرار شده است. از بین ویژگی‌های شخصیت، روان‌نژندگرایی رابطه مثبت و معنادار، تجربه‌پذیری و توافق‌پذیری رابطه منفی و معنادار و وجدان‌گرایی رابطه دوگانه با ویژگی نقض امنیت رمز عبور دارد. این یافته ها با در نظر گرفتن تفاوت فردی در زمینه رفتارها و ادراکات امنیتی، به حوزه امنیت سایبری به‌ویژه در ایران کمک می‌‌‌‌کند.

    کلیدواژگان: امنیت سایبری، رمز عبور، شخصیت، جنسیت، رشته تحصیلی، تحلیل همبستگی
  • زهرا خلیلی، مسعود کیماسی*، جواد عباسی، محمدعلی شاه حسینی صفحات 183-194

    این پژوهش به ارایه چارچوبی در جهت شاخص های آمادگی بانک های تجاری در استفاده از فناوری بلاک چین پرداخته است. به این منظور، روش تحقیق فراترکیب مورد استفاده قرار گرفت. از 306 منبع یافت شده طی مراحل فراترکیب، 38 مقاله با معیارهای مورد پذیرش منطبق بودند. در نتیجه ترکیب یافته ها 4 عامل سازمانی، فنی، فردی و محیطی به عنوان شاخص های آمادگی بانک های تجاری در استفاده از فناوری بلاک چین شناسایی گردید. شاخص های سازمانی شامل توسعه زیرساخت ها، مهارت های مدیران، توسعه منابع انسانی، اندازه شرکت یا سازمان، منابع مالی، فرهنگ سازمانی پذیرا، سیاست های سازمانی و پشتیبانی مدیریت عالی بودند. شاخص های فنی بدست آمده شامل پیچیدگی، امنیت فناوری، دسترسی به فناوری، بکارگیری فناوری و نیروی انسانی متخصص بودند. شاخص های فردی شامل نگرش نسبت به استفاده، سهولت استفاده، سودمندی درک شده و درک فناوری بلاک چین بودند و در نهایت شاخص-های محیطی شامل قوانین و مقررات، بلوغ فناوری، تبادل اطلاعات، سازگاری، پویایی بازار و حمایت های دولتی بودند. بانک های تجاری با استفاده از نتایج این پژوهش می توانند، آمادگی های لازم در جهت استفاده از فناوری بلاک چین را شناسایی کرده و منابع مورد نیاز خود را در راستای استفاده از این فناوری تدارک ببینند.

    کلیدواژگان: بلاک چین، بانک های تجاری، فراترکیب، تبادل اطلاعات، فناوری اطلاعات
  • محسن پازری*، منیژه حقیقی نسب، جمشید عدالتیان شهریاری صفحات 195-213
|
  • Elham Hosseinzadeh, AmirHossein Mozayani* Pages 1-14

    Nowadays, investing in information and communication technology (ICT) is inevitable, because it affects various aspects of human life, including the economy. Due to the rapid growth of population, increasing energy demand, and limited energy resources, one of the basic measures to achieve sustainable development in countries, is optimization and reform of energy consumption structures. Given that the home sector is one of the main sectors of energy consumption, one of the effective approaches in reducing and managing household energy expenditures is to use ICT capabilities. In this regard, in this study, the effect of ICT expansion on energy consumption of urban households in Iran using the Panel Data method and GLS model during the period 2008-2015 and in the form of provincial data has been analyzed. The results indicate that in some models, a significant reducing effect of ICT on energy expenditure was observed. However, in most of the estimated models, there is no significant reducing effect of ICT on household energy expenditure. It seems that the main reasons for this are the subsidy structure governing energy prices, the low share of energy in total household consumption expenditures, the lack of proper consumption culture.

    Keywords: Information, Communication Technology, Household Energy Expenditures, Integrated Data Method, Provincial Data
  • Sogol Babazadeh, Mandana Farzaneh, Mahmood Kharrat, Tahereh Mirsaeedghazi * Pages 13-37

    The field of electronic content is one of the most influential pillars of digital transformation. For proper planning to develop or modify the process of social, economic and cultural influences in the digital transformation trend, it is necessary to provide a proper assessment of the position of electronic content and its status. Considering the various components of electronic content and also the areas affected by it, determining the status of native electronic content in the country requires having a suitable model to cover all dimensions and thus its evaluation. The purpose of this paper is to present an appropriate and local model to assess the electronic content in the country in terms of setting up programs and policies in this area, the effectiveness of the indices offered in the proposed model for different actors and stakeholders could be traceable based on the value chain. In this paper, with regard to the importance of explaining the basic concepts of electronic content, as well as review of upstream documents and existing policies, the focus group research method has been used to determine the model elements and indices of different parts of value chain. To evaluate the proposed model, we use field analytical methods and questionnaire patterns. The proposed model and its implementation procedure allow legislators and policy makers in the field of native electronic content to assess the status of electronic content in the country and improve it based on the different roles of actors and each of .the content areas

    Keywords: Native e-Content Evaluation Model, Value Chain, Evaluation Indicators, Executive Model, Main Roles, Support Roles
  • behzad lak *, narges abbasi Pages 39-54

    Since school has identified as one of the major agents in the socialization process, it has found remarkable position in the educational system of any country. Improving student learning is also a key factor to enhance the educational system quality in schools. As regular exercise has profoundly positive impact on learning, this paper mainly aims to provide an approach to enhance students' learning process through morning exercise based on artificial neural network (ANN) technique and intelligent water drop optimization algorithm. This study is a quantitative research, which is purposefully a descriptive-analytical and methodologically a practical study. To that end, ANN technique was used to classify and extract the results, as well as, intelligent water drop optimization algorithm was employed for feature selection. In ANN, eleven neurons were selected as the appropriate number of hidden layer neurons; a combination of two linear and sigmoidal activation functions were employed as interlayer transmission functions; a training function was applied to train the network; and a maximum 3000 duplicates was proposed for the training algorithm on dataset. The accuracy of the proposed method was 68%, which has improved by about 2.2% compared to the basic method, i.e., exercise has a positive effect on students' learning. The results showed a proper performance of the optimal classification on the dataset with homogeneous parameters as well as a better performance of the artificial neural networks than the novel methods. Accordingly, the proposed method can have an appropriate improvement in terms of output accuracy in strengthening the learning process.

    Keywords: Morning exercise, student learning, feature selection, classification
  • Nader naghshineh, fatima fahimnia, hamidreza Ahmadian chashmi * Pages 57-77

    the goal of this research is mainly presenting a framework for national data with the concentration on parameters respecting data governance in order to design an effective and comprehensive pattern for all spots interacting with national data. The author has adopted descriptive approach and mixed method for this research. In the first step, the articles regarding national data organization are extracted and subsequently accorded with the articles based on technology ecosystem design patterns, 10 key components are formed as main modules. Thereafter, for each module, indexes and sub-indexes are taken into account by considering articles and also taking advantages of interviews and Delphi method. by designing two questionnaires, strategy-management and technical-lawful oriented, total number of 22 indexes and 154 sub-indexes are collected. the research has the capacity of being a scientific reference for the national data vault. it is recommended that development of technical infrastructure and data governance patterns in national level accorded with indexes and sub-indexes counted in this research

    Keywords: data governance, data vault, national data, data management, data, information strategy
  • ELHAM KHALAJJ, shahriyar mohammadi * Pages 85-104

    Nowadays, online review of user’s sentiments and opinions on the Internet is an important part of the process of people deciding whether to choose a product or use the services provided. Despite the Internet platform and easy access to blogs related to opinions in the field of tourism and hotel industry, there are huge and rich sources of ideas in the form of text that people can use text mining methods to discover the opinions of. Due to the importance of user's sentiments and opinions in the industry, especially in the tourism and hotel industry, the topics of opinion research and analysis of emotions and exploration of texts written by users have been considered by those in charge. In this research, a new and combined method based on a common approach in sentiment analysis, the use of words to produce characteristics for classifying reviews is presented. Thus, the development of two methods of vocabulary construction, one using statistical methods and the other using genetic algorithm is presented. The above words are combined with the Vocabulary of public feeling and standard Liu Bing classification of prominent words to increase the accuracy of classification

    Keywords: Sentiment Analysis, Opinion Mining, Genetic algorithm, Aspect-base Level Analysis, Data Mining
  • Amirhosein Zangane, Mehdi Jampour *, Kamran Layeghi Pages 103-114

    In this paper, an automated method has been presented using a dual-path deep learning architecture model for the problem of soccer video analysis and it emphasizes the gate recognition as one of the most important elements of the goal event that is the most important soccer game event. The proposed architecture is considered as an extended form of the VGG 13-layer model in which a dual-path architectural model has been defined. For recognizing the gate in the first path using the proposed architectural model, the model is trained by the training dataset. But in the second path, the training dataset is first examined by a screening system and the best images containing features different from the features of the first path are selected. In another word, features of a network similar to the first path, but after passing through the screening system are generated in the second path. Afterwards, the feature vectors generated in two paths are combined to create a global feature vector, thus covering different spaces of the gate recognition problem. Different evaluations have been performed on the presented method. The evaluation results represent the improved accuracy of gate recognition using the proposed dual-path architectural model in comparison to the basic model. A comparison of proposed method with other existing outcomes also represents the improved accuracy of the proposed method in comparison to the published results.

    Keywords: Dual-Path Deep Learning Architecture, Feature Combination, Deep VGG, Classic Features, Common Architecture
  • Mohammad SayadHaghighi *, Faezeh Farivar Pages 115-133

    With the development of computer networks, packet-based data transmission has found its way to Cyber-Physical Systems (CPS) and especially, networked control systems (NCS). NCSs are distributed industrial processes in which sensors and actuators exchange information between the physical plant and the controller via a network. Any loss of data or packet in the network links affects the performance of the physical system and its stability. This loss could be due to natural congestions in network or a result of intentional Denial of Service (DoS) attacks. In this paper, we analytically study the stability of NCSs with the possibility of data loss in the feed-forward link by modelling the system as a switching one. When data are lost (or replaced with a jammed or bogus invalid signal/packet) in the forward link, the physical system will not receive the control input sent from the controller. In this study, NCS is regarded as a stochastic switching system by using a two-position Markov jump model. In State 1, the control signal/packet passes through and gets to the system, while in State 2, the signal or packet is lost. We analyze the stability of system in State 2 by considering the situation as an open-loop control scenario with zero input. The proposed stochastic switching system is studied in both continuous and discrete-time spaces to see under what conditions it satisfies Lyapunov stability. The stability conditions are obtained according to random dwell times of the system in each state. Finally, the model is simulated on a DC motor as the plant. The results confirm the correctness of the obtained stability conditions.

    Keywords: Networked Control System, Packet Loss, Denial of Service Attack, Switching Systems, Markov Jump Linear Systems, Lyapunov Stability
  • *Vahid Baradaran Pages 135-150

    Along with the development of information and communication technology in all areas, information technology in the management and administration of countries has also developed and concepts such as e-government and e-governance have emerged. Although e-government emphasizes providing services to stakeholders by internet, e-governance emphasizes the need to change the way the government communicates democratically with its citizens. Identifying the components of e-government evaluation In addition to identifying the important aspects for the development of e-government in the executive apparatus, it is a tool to know the status of progress of the executive apparatus and identify strengths and areas for improvement in the development of e-government. The main purpose of this study is to study the criteria and identify the components of evaluating the progress of government executive bodies in the development of e-government under the title of e-government evaluation framework. Accordingly, the initial criteria have been identified based on a literature study. Then, with the help of expert opinions, the criteria are reviewed and defined. With the help of a questionnaire, the importance of each criterion in the development of e-government in the country's executive apparatus has been questioned through random sampling. After measuring the importance of the criteria from the perspective of experts, effective criteria have been categorized using exploratory factor analysis. The results of factor analysis show 27 criteria identified in six components; e-governance quality, e-governance leadership and motivation, productivity and facilitation, support, e-services management, and e-legislation are summarized. Another output of this study is the coefficient of the importance of each of the criteria in measuring the identified factor.

    Keywords: e-Governance, e-Government, Exploratory Factor Analysis, Evaluation of e-Governance
  • Davod Karimpour, Mohammad Ali Zare Chahooki*, Ali Hashemi Pages 151-171

    Recommender systems on social networks and websites have been developed to reduce the production and processing of queries. The purpose of these systems is to recommend users various items such as books, music, and friends. Users' recommendation on social networks and instant messengers is useful for users to find friends and for marketers to find new customers. On social networks such as Facebook, finding target users for marketing is an integrated feature, but in instant messengers such as Telegram and WhatsApp, it is not possible to find the target community. In this paper, by using graph and modeling the intergroup behavior of users and also defining features related to groups, a method for recommending Telegram users has been presented. The proposed method consists of 8 steps and each step can be considered a separate method for user recommendation. The data used in this paper is a real data set including more than 900,000 supergroups and 120 million Telegram users crawled by the Idekav system. Evaluation of the proposed method on high-quality groups showed an average reduction in error by 0.0812 in RMSE and 0.128 in MAE.

    Keywords: Recommender systems, Telegram messenger, graph analysis, users' behavior
  • Zahra Karimi*, manije kaveh, rezvan salehi, milad moltaji Pages 173-182

    The individual differences of Information Technology users influence on the selection and maintenance of passwords. To fill this gap, this paper, studies the relationships between gender, personality, education level and field of study in one direction and password security in another direction. The method was descriptive and correlational. A sample selected by Convenience sampling, answered the NEO Five-Factor Model, biographical and password security behavior questionnaires. The data of 529 accepted questionnaires were analyzed using Pearson, T-Test, anova and regression the results showed that male users select stronger passwords compared to female users. The users in mathematical science, computer science, and also accounting, breached password security more often in comparison with users in other majors. Neuroticism has positive relationship, Openness-to-Experience and Agreeableness has negative relationships and Conscientiousness has a dual relationship with password security breach. These findings contribute to cybersecurity, especially in Iran, by considering individual differences in security behaviors and perceptions.

    Keywords: cyber security, password, personality, gender, field of study, correlational analysis
  • Zahra Khalili, Masoud Keimasi *, Javad Abbasi, Mohammadali Shahhosseini Pages 183-194

    Present study aimed at presenting a framework for commercial banks’ preparedness indicators in use of blockchain technology. To this end, the meta-synthesis research method was employed. Among from 306 resources found over meta-synthesis steps, a number of 38 papers included our acceptance criteria. The four organizational, technical, individual and environmental factors were identified as indicators of commercial banks’ preparedness to use Blockchain technology. Organizational indicators included infrastructures development, managerial skills, human resources development, company or organization size, financial resources, receptive organizational culture, organizational policies, and senior management support. The technical indicators included complexity, technological security, access to technology, use of technology and specialized manpower. In addition, individual indicators included attitudes toward use, ease of use, perceived usefulness, and understanding of Blockchain technology. Finally, environmental indicators included rules and regulations, technology maturity, information exchange, compatibility, market dynamics, and governmental supports.

    Keywords: Blockchain, Commercial banks, information exchange, information technology meta-synthesis
  • Mohsen Pazari *, Manijeh Haghighinasab, Jamshid Edalatian Shariairi Pages 195-213

    The entrepreneurial process has always been associated with uncertainty and risk-taking, so it can be said that the risk-taking of this process is considered an accepted part of it.Applying information and communication technology (ICT) is very effective in reducing this uncertainty. The purpose of this study is to present a value co-creation model in the field of ICT so that the basic value creation activities in the ICT ecosystem and the actors associated are determined with each activity. For this purpose, using the subject literature and meta-synthesis were identified activities and actors of the entrepreneurial ecosystem and then the main activities were selected using a survey of ICT experts. Based on the results of this analysis, a conceptual model was designed to explain ICT-based entrepreneurial activities consisting of 12 hypotheses. This model was tested using structural equation modeling in the ICT Park (Sajjad Park), which led to the identification of 10 paths with the highest factor load factor.Then, the final structures of the model were extracted by confirmatory factor analysis method including 11 stages and 48 activities. finally, the relationship between the actors and the activities was drawn in the form of a pie chart according to the meta-analysis.

    Keywords: Entrepreneurial Process, Entrepreneurial Ecosystem, Co-Creation value, ICT